Το έλαιο λεβάντας μπορεί να βοηθήσει την κατάθλιψη!

 

Αισθάνεστε κατάθλιψη; Γνωρίζατε ότι 1 στους 4 ανθρώπους θα υποφέρει από ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο κάποια στιγμή στη ζωή του; Και ότι λίγο πάνω από 19 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη κάθε χρόνο; Επιπλέον, η πάθηση εντοπίζεται σε διπλάσιο αριθμό σε γυναίκες από ότι στους άνδρες.

Το ενδιαφέρον γεγονός σχετικά με την κατάθλιψη είναι ότι λόγω της πολυπλοκότητάς της, δεν υπάρχει θεραπεία που να ταιριάζει σε όλους. Πολλοί άνθρωποι παίρνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα που μπορεί να μην τους βοηθήσουν απαραίτητα. Στην πραγματικότητα, πιθανότατα λειτουργούν μόνο για τους μισούς περίπου ανθρώπους που τα παίρνουν. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχουν κάθε είδους παρενέργειες, καμία από τις οποίες δεν είναι ευχάριστη.

Δεν είναι περίεργο που πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε φυσικές εναλλακτικές λύσεις – όπως η αρωματοθεραπεία – που έχει βρεθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στη θεραπεία της ήπιας κατάθλιψης και των συναισθημάτων θλίψης και, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ένα πολύτιμο συμπλήρωμα σε άλλα φάρμακα.

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι μια από αυτές τις αποδεδειγμένες φυσικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν με ασφάλεια να νικήσετε την κατάθλιψη και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας μέσα σε λίγα μόνο λεπτά. Και επιπλέον, το κάνει χωρίς παρενέργειες…

Τι είναι η κατάθλιψη;

Όλοι νιώθουμε κάπως πεσμένοι κάθε τόσο όταν ανησυχούμε για κάτι, αντιμετωπίζουμε μια αγχωτική κατάσταση ή απλώς βιώνουμε μια γενική κατάρρευση της «ζωής». Ωστόσο, για ορισμένους, η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή διαταραχή που έχει εκτεταμένα αποτελέσματα. Δεν επηρεάζει μόνο τις διαθέσεις των ανθρώπων, αλλά και την ικανότητά τους να συγκεντρώνονται και να λαμβάνουν αποφάσεις, καθώς και τη σωματική τους ευεξία. Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται οπουδήποτε από ήπια έως πιο σοβαρά.

Η κατάθλιψη είναι στην πραγματικότητα μια πολύ περίπλοκη κατάσταση. Σύμφωνα με έρευνες, δεν υπάρχει καμία γνωστή αιτία κατάθλιψης. Αντίθετα, προκύπτει από έναν συνδυασμό παραγόντων όπως η γενετική, η χημεία του εγκεφάλου, οι ορμόνες, η σωματική υγεία καθώς και σημαντικές αρνητικές εμπειρίες ζωής.

Τα σημάδια μιας πιο σοβαρής κατάθλιψης μπορεί επομένως να είναι αρκετά διαφορετικά. Ωστόσο, εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε έχει βιώσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες λύπης ή κατάθλιψης και απώλεια ενδιαφέροντος για όλες σχεδόν τις δραστηριότητες, τότε μπορεί να είναι ένα μήνυμα για βοήθεια. Και αν απαντήσετε ναι σε πέντε ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα, μπορεί να αντιμετωπίζετε κατάθλιψη ή ένα καταθλιπτικό επεισόδιο αυτή τη στιγμή της ζωής σας…

 

  • Δυσκολίες στον ύπνο (πολύ ή πολύ λίγο).
  • Αλλαγές στην όρεξη και/ή στο βάρος.
  • Έλλειψη ενέργειας ή αίσθημα κόπωσης κάθε μέρα.
  • Δυσκολίες στη καθαρή σκέψη, τη συγκέντρωση και/ή τη λήψη αποφάσεων.
  • Ανικανότητα ή θλίψη που δεν μπορείτε να αποφύγετε.
  • Ευερεθιστότητα ή σύντομη ιδιοσυγκρασία.
  • Αποφυγή οποιασδήποτε επαφής με την οικογένεια ή τους φίλους.

.

Εάν πάρα πολλά από αυτά τα συμπτώματα φαίνονται γνωστά, το πρώτο βήμα είναι να ζητήσετε βοήθεια από το γιατρό σας που μπορεί να σας αξιολογήσει επαγγελματικά.

Ενώ τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην κατάθλιψη, δυστυχώς έρχονται με δυσμενείς παρενέργειες. Η χρήση φυσικών θεραπειών και εναλλακτικών θεραπειών, είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό με χαμηλή δόση φαρμάκων, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και στην αποφυγή ορισμένων από τις εξουθενωτικές παρενέργειες των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Αιθέριο έλαιο λεβάντας μια ασφαλής φυσική θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση για την κατάθλιψη.

Οι σκεπτικιστές μεταξύ μας μπορεί να μην πιστεύουν ότι κάτι τόσο απλό όπως το αιθέριο έλαιο λεβάντας θα ήταν καλό για όταν αισθάνεστε λυπημένοι ή καταθλιπτικοί. Εξάλλου, είναι μια κατάσταση που σχετίζεται με το μυαλό και τα συναισθήματα και δεν υπάρχει περίπτωση να μυρίσετε ένα αιθέριο έλαιο να το βοηθήσει. Ή θα μπορούσε;

Σύμφωνα με έρευνες  «Ο πιο γρήγορος τρόπος για να αλλάξεις μια κατάσταση διάθεσης – πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη αισθησιακή μέθοδο – είναι η όσφρηση».

Αποδεικνύεται ότι όχι μόνο η όσφρησή μας συνδέεται στενά με τη διάθεση και τα συναισθήματά μας, αλλά τα μόρια του αιθέριου ελαίου είναι αρκετά μικρά ώστε να μπορούν να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό μας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και έτσι έχουν άμεσο αντίκτυπο σε περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τα συναισθήματα κατάθλιψης, άγχους και στρες.

Στην πραγματικότητα, υπάρχει τόσο ισχυρή σύνδεση μεταξύ της όσφρησης και των συναισθημάτων που οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη έχει βρεθεί ότι έχουν μειωμένη ευαισθησία στις οσμές και η απώλεια της όσφρησής σας μπορεί συχνά να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

Πώς λειτουργεί η αρωματοθεραπεία με λεβάντα για την κατάθλιψη και τη διάθεση;

Το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τις διαθέσεις, τα συναισθήματα, τον πόνο και την ευχαρίστηση – μαζί με τις αναμνήσεις – ονομάζεται μεταιχμιακό σύστημα, που μερικές φορές ονομάζεται «συναισθηματικός εγκέφαλος».

Όταν αναπνέετε ένα άρωμα, η μυρωδιά μεταφέρεται αμέσως στο μεταιχμιακό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του πυροδοτεί μια ανάμνηση και τη σχετική συναισθηματική απόκριση – όπως η ευτυχία, ο φόβος, η έλξη, η λύπη και άλλα.

Εκτός από τη ρύθμιση των «ορμονών της χαράς» – σεροτονίνης και ντοπαμίνης – που βοηθούν στη μείωση των συναισθημάτων κατάθλιψης και θλίψης. Tο μεταιχμιακό σύστημα συνδέεται επίσης με πράγματα όπως ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση, η αναπνοή και τα επίπεδα στρες.

Έτσι, εκτός από τη βελτίωση της συναισθηματικής και ψυχικής σας υγείας, ένα αιθέριο έλαιο μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει επίσης μια πολύ ισχυρή σωματική απόκριση.

Ενώ η εισπνοή αιθέριου ελαίου λεβάντας είναι σαφώς ο πιο γρήγορος τρόπος για να αποκομίσετε τα οφέλη του, μπορεί επίσης να εφαρμοστεί τοπικά.  Η δομή του δέρματος είναι τέτοια που επιτρέπει σε λιποδιαλυτές ουσίες όπως τα έλαια να περάσουν αρκετά γρήγορα. Στην πραγματικότητα, χρειάζονται περίπου 2-3 ​​λεπτά για να φτάσει ένα λάδι στην κυκλοφορία του αίματος και 20 λεπτά για να επηρεάσει κάθε κύτταρο του σώματος.

Το γεγονός ότι το αιθέριο έλαιο λεβάντας εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος τόσο γρήγορα και το άρωμά του μπορεί να έχει τόσο απίστευτα ισχυρό αντίκτυπο στη συναισθηματική και διάθεση, είναι ο λόγος που μπορεί να παίξει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Επιπλέον, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά φάρμακα, είναι μία από τις λίγες φυσικές θεραπείες που είναι τόσο ασφαλής που δεν εμφανίζει ούτε μία παρενέργεια όταν χρησιμοποιείται σωστά. Η ουσία – προσφέρει σε πολλά τα οφέλη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αλλά δεν έχει κανένα από τα μειονεκτήματα.

Πως να χρησιμοποιήσετε το αιθέριο έλαιο λεβάντας για την κατάθλιψη.

Η χρήση αιθέριου ελαίου λεβάντας ως φυσικής θεραπείας αρωματοθεραπείας για να ανεβάσει τη διάθεσή σας είναι αρκετά απλή. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι λειτουργεί επίσης πολύ πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο φάρμακο.

Απλώς προσθέστε το στο ζεστό νερό του μπάνιου, διαχύστε το λάδι λίγο πριν πάτε για ύπνο, εισπνεύστε το απευθείας ή εφαρμόστε το τοπικά είτε στα σημεία των σφυγμών σας είτε μέσω ενός χαλαρωτικού μασάζ.

λεβαντα

Χαλαρώστε στο μπάνιο:

Ένα ζεστό μπάνιο με 8-10 σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας (ή δοκιμάστε θαλασσινά άλατα μπάνιου με έγχυση λεβάντας) θα σας προσφέρει διπλό όφελος. Όχι μόνο θα εισπνεύσετε το ηρεμιστικό άρωμα αλλά το λάδι εισέρχεται επίσης στην κυκλοφορία του αίματός σας σε λιγότερο από 3 λεπτά.

Χρησιμοποιήστε έναν διαχύτη:

Προσθέστε 5-10 σταγόνες σε ένα διαχύτη και αφήστε το αρωματικό άρωμα να διαπεράσει το υπνοδωμάτιό σας για μια ώρα πριν πάτε για ύπνο. Ή μπορείτε να βάλετε ένα φακελάκι λεβάντας στη μαξιλαροθήκη σας. Διαφορετικά, θολώστε ελαφρά τα σεντόνια σας με ένα σπρέι λεβάντας. Η λεβάντα είναι ηρεμιστική, θα βοηθήσει στη βελτίωση του ύπνου σας και θα μειώσει τις καταθλιπτικές σκέψεις.

Εισπνεύστε απευθείας:

Ο μακράν ο πιο γρήγορος τρόπος για να αποκομίσετε τα οφέλη, απλώς εισπνεύστε το άρωμα λεβάντας απευθείας από το μπουκάλι για να χαλαρώσετε αμέσως, να ηρεμήσετε τις σκέψεις σας και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας.

Εφαρμόστε τοπικά:

Η λεβάντα είναι ένα από τα λίγα αιθέρια έλαια που μπορούν να εφαρμοστούν απευθείας στο δέρμα σας. Μερικές σταγόνες που εφαρμόζονται στα σημεία παλμών στους καρπούς σας και πίσω από τα αυτιά σας λειτουργούν γρήγορα, καθώς το δέρμα είναι πολύ πιο λεπτό σε αυτές τις περιοχές. Μεταγγίστε λίγο αιθέριο έλαιο λεβάντας σε ένα μπουκάλι με κυλινδρική μπάλα για να το χρησιμοποιήσετε ως γρήγορη συλλογή συνεχώς όλη την ημέρα.

Μπορείτε επίσης να αλλάξετε τα συνηθισμένα προϊόντα χεριών και σώματος για μια λοσιόν σώματος λεβάντας ή κρέμα χεριών φτιαγμένη με 100% αγνό αιθέριο έλαιο.

Αφεθείτε σε ένα μασάζ:

Η έρευνα έχει βρει ότι ένα μασάζ αρωματοθεραπείας είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την ανακούφιση της κατάθλιψης. Αναμείξτε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας με ένα έλαιο μεταφοράς της επιλογής σας, χαλαρώστε και νιώστε το να ανεβάζει τη διάθεσή σας και να διώχνει τις ζοφερές σκέψεις. Για γρήγορη ανακούφιση, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα λιγότερο παχύρρευστο λάδι μεταφοράς, όπως γλυκό αμύγδαλο ή σταφύλι, το οποίο θα διεισδύσει στο δέρμα πιο εύκολα. Και για την απόλυτη ευκολία, δοκιμάστε ένα 100% καθαρό λάδι μασάζ λεβάντας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το αιθέριο έλαιο λεβάντας μπορεί να παίξει πολύτιμο ρόλο στη βελτίωση της διάθεσής σας, τόσο που μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, καταπραΰνει τα συμπτώματα του άγχους, ενώ επίσης ρυθμίζει τις ορμόνες και μεταβάλλει τη χημεία του εγκεφάλου για να βελτιώσει τη συνολική ψυχική και συναισθηματική σας κατάσταση.

Σκεφτήκατε ποτέ ότι η όσφρησή σας θα μπορούσε να είναι τόσο ισχυρή και να έχει τόσο εκτεταμένα αποτελέσματα;

Ασφαλής χρήση αιθέριου ελαίου λεβάντας

Ενώ το αιθέριο έλαιο λεβάντας μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ αποτελεσματικά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τις παραδοσιακές θεραπευτικές επιλογές όπως η θεραπεία ή η ιατρική αντιμετώπιση.

Αντίθετα, θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέρος μιας ολιστικής προσέγγισης στη θεραπεία. Μερικές φορές μπορεί να είναι αρκετό να εισπνεύσετε λεβάντα για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας και να ανακουφίσετε τα συμπτώματα της κατάθλιψης. ενώ άλλες φορές μπορεί να χρειαστείτε και την πιο ολοκληρωμένη υποστήριξη που προσφέρει η κλινική θεραπεία.

Υπάρχει διαφορά μεταξύ ενός αιθέριου ελαίου και ενός απλού ελαίου, το οποίο είναι βασικά ένα άρωμα.

Εάν μια ετικέτα δεν αναφέρει ξεκάθαρα ότι είναι «αιθέριο έλαιο», τότε δεν είναι καθαρό έλαιο και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται όπως προτείνεται.

Αν θέλεις να μαθαίνεις τα πάντα για την λεβάντα και τις ιδιότητες της ακολούθησε με στο instagram ή κάνε like στη σελίδα μου στο facebook