Πώς να χρησιμοποιήσετε τα αιθέρια έλαια

 

Η αρωματοθεραπεία, ή η χρήση αιθέριων ελαίων, χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω, όταν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έκαιγαν για πρώτη φορά θυμίαμα από αρωματικά ξύλα, βότανα και μπαχαρικά.  Τα αιθέρια έλαια είναι ένας φανταστικός τρόπος για να βοηθήσετε με μυριάδες ζητήματα όπως η αϋπνία, η ναυτία, το άγχος, οι αλλεργίες και ο πόνος. Πώς λειτουργούν τα αιθέρια έλαια; Πώς τα χρησιμοποιείτε; Και υπάρχουν κίνδυνοι;

 

Πώς λειτουργούν τα αιθέρια έλαια;

Τα αιθέρια έλαια είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει εκχυλίσματα υψηλής συμπύκνωσης, αποσταγμένα με ατμό ή ψυχρής έκθλιψης σχεδόν οποιουδήποτε μέρους ενός φυτού, όπως σπόροι, άνθη, φρούτα, φύλλα, μίσχοι και ρίζες, που λέγεται ότι βελτιώνουν τη σωματική και ψυχολογική ευεξία.

Εκατομμύρια άνθρωποι στρέφονται στην αρωματοθεραπεία κάθε μέρα, ορκιζόμενοι στην ικανότητά της να θεραπεύει κοινές ασθένειες υγείας όπως το άγχος, η συμφόρηση και οι πόνοι στις αρθρώσεις. 

Τα αιθέρια έλαια έχουν ψυχολογικά (επηρεάζουν το συναίσθημα), φαρμακολογικά (επηρεάζουν τη χημεία) και φυσιολογικά (επηρεάζουν τη σωματική λειτουργία και τη διαδικασία) οφέλη. Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι χρήσης αιθέριων ελαίων είναι η εισπνοή τους και η εφαρμογή τους στο δέρμα (τοπική). 

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα αιθέρια έλαια;

Όσοι χρησιμοποιούν αιθέρια έλαια τοπικά τείνουν να το κάνουν για καλλυντικούς σκοπούς ή για τη θεραπεία του πόνου. Τα έλαια απορροφώνται μέσω της επιδερμίδας (επάνω στρώμα του δέρματος), μετακινούνται από τον μαλακό ιστό στην κυκλοφορία του αίματος, μεταφέρονται στις περιοχές θεραπείας και στη συνέχεια μεταβολίζονται στο ήπαρ. Οι περισσότεροι χρήστες αιθέριων ελαίων τα εισπνέουν για να βιώσουν τις ψυχολογικές τους επιπτώσεις, όπως η ανακούφιση από το στρες. Όταν εισπνέονται, τα μόρια κατανέμονται στο αναπνευστικό σύστημα, αλλά μια μικρή ποσότητα έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τον εγκέφαλό μας.

Όταν κατευθύνεται στον εγκέφαλό μας, αναγνωρίζουμε τη μυρωδιά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουμε μια συναισθηματική απόκριση σε αυτή τη μυρωδιά.

 Σε μελέτες σε ζώα, έχει αποδειχθεί ότι η εισπνοή έχει ταχύτερη επίδραση στη διανομή των ηρεμιστικών ιδιοτήτων ορισμένων ελαίων στο σώμα.

Επιπλέον  οι ψυχολογικές αντιδράσεις στα αιθέρια έλαια τείνουν να είναι υποκειμενικές, καθώς οι μυρωδιές μπορεί να σημαίνουν διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. 

Η περιοχή όπου μεγάλωσα είχε άφθονα πεύκα και ελαιώνες εσπεριδοειδών. Έτσι, για μένα, η μυρωδιά των εσπεριδοειδών και του πεύκου πυροδοτεί μια βαθιά συναισθηματική απόκριση που με ηρεμεί και με αναζωογονεί, και αυτά είναι συχνά τα έλαια στα οποία απευθύνομαι σε περιόδους στρες.

 Ωστόσο, κάποιος που μεγάλωσε σε άλλα μέρη του κόσμου μπορεί να μην έχει την ίδια ψυχολογική ανταπόκριση σε αυτές τις μυρωδιές, καθώς μπορεί να μην σημαίνουν τίποτα για αυτούς. Ενώ τα αποτελέσματα ορισμένων ελαίων συνδέονται με την ιστορία ενός ατόμου, υπάρχουν ορισμένες τάσεις για τις οποίες τα λάδια είναι πιο ωφέλιμα για διαφορετικούς στόχους.

Ποια είναι τα κοινά είδη αιθέριων ελαίων και οι χρήσεις τους;

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα αιθέρια έλαια;

Περγαμόντο: επούλωση δέρματος και μείωση του άγχους

Χαμομήλι: κρύο, πυρετοί και ναυτία

Γαρύφαλλο: οδοντικό και αναλγητικό

Ευκάλυπτος: τοπικό παυσίπονο και αποσυμφορητικό

Λιβάνι: Ενισχύει τη διάθεση και μειώνει το άγχος

Λεμόνι: φυσικό οικιακό καθαριστικό και απολυμαντικό

Ρίγανη: επούλωση δέρματος

Μέντα: πρόληψη κρυολογήματος και γρίπης και ενισχυτικό ενέργειας

Δεντρολίβανο: υγεία δέρματος και μαλλιών και πόνος στις αρθρώσεις

Λεβάντα:  ηρεμεί και προκαλεί ύπνο

Όταν ψωνίζετε αιθέρια έλαια, είναι σημαντικό να ερευνήσετε τη βοτανική ονομασία, πριν αγοράσετε μια συγκεκριμένη μάρκα αιθέριου ελαίου.

Πώς χρησιμοποιείτε τα αιθέρια έλαια;

 

Οι ασφαλέστεροι τρόποι χρήσης ελαίων είναι η αραίωση τους για τοπική χρήση ή η διάχυση τους για άμεση εισπνοή. Όταν χρησιμοποιείται τοπικά, τα αιθέρια έλαια πρέπει πάντα να εφαρμόζονται με μια ουσία φραγμού (όπως λάδι, λοσιόν ή ζελέ αλόης). Εάν το χρησιμοποιείτε σε μπάνιο, είναι ακόμη πιο σημαντικό να αναμειγνύετε πρώτα τα έλαια με μια ουσία φραγμού, καθώς το λάδι και το νερό δεν αναμειγνύονται.

Επίσης η εφαρμογή αιθέριων ελαίων στο κάτω μέρος των ποδιών είναι ο καλύτερος τρόπος για να απορροφηθούν οι ιδιότητες. η εφαρμογή λαδιών στην κορυφή των ποδιών, των χεριών, των καρπών, του λαιμού και πίσω από το αυτί γενικά παράγει καλύτερα και πιο σταθερά αποτελέσματα για τους περισσότερους ανθρώπους. Για όσους εισπνέουν αιθέρια έλαια, συνιστάται η χρήση ενός διαχύτη χωρίς νερό ή με βάση το νερό. Οι άνυδροι διαχυτές είναι ιδανικοί για άτομα με αναπνευστικά προβλήματα ή ανοσοκατεσταλμένες καταστάσεις, καθώς η διαγραφή του νερού μειώνει τον κίνδυνο διασποράς υδατογενών βακτηρίων.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια αντί για συνταγογραφούμενα φάρμακα; 

Η χρήση αιθέριων ελαίων δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται αντί για οποιοδήποτε φάρμακο χωρίς την κατάλληλη επίβλεψη γιατρού. Ωστόσο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να συμπληρώσουν το τρέχον θεραπευτικό σχήμα σας. 

Είναι ασφαλή τα αιθέρια έλαια;

Ως επί το πλείστον, εάν χρησιμοποιηθούν σωστά, τα αιθέρια έλαια είναι ασφαλή. Ακόμη και τα λάδια κακής ποιότητας είναι ασφαλή στη χρήση, αν και μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά.

 

Ωστόσο, τα αιθέρια έλαια ενέχουν ορισμένους κινδύνους οι οποίοι μπορούν να αποφευχθούν ακολουθώντας αυτά τα βήματα:

 

  • Εάν λαμβάνετε αιθέρια έλαια, κάντε το μόνο υπό την άμεση επίβλεψη γιατρού ή  αρωματοθεραπευτή.
  • Εάν χρησιμοποιείτε έλαια τοπικά, πρώτα δοκιμάστε τα αναμιγνύοντας μερικές σταγόνες με μια ουσία-φορέα (όπως λάδι καρύδας ή αμυγδαλέλαιο), απλώνοντας σε μια μικρή περιοχή και παρακολουθώντας την αντίδραση του δέρματος. Ορισμένα αιθέρια έλαια, όπως το περγαμόντο, μπορούν να προκαλέσουν ευαισθησία στο δέρμα όταν βρίσκονται σε άμεσο ηλιακό φως. Να είστε ενήμεροι για πιθανές παρενέργειες.
  • Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια γύρω από παιδιά, καθώς πολλά έλαια δεν θεωρούνται ασφαλή για παιδιά κάτω των 5 ετών. Ορισμένα έλαια μπορεί να προκαλέσουν σωματική και αναπνευστική δυσχέρεια σε σώματα που βρίσκονται ακόμη σε ανάπτυξη
  • Ποτέ μην εφαρμόζετε έλαια απευθείας σε ένα ζώο και ρωτάτε πάντα έναν κτηνίατρο πριν χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια γύρω από ένα κατοικίδιο.
  •  Συμβουλευτείτε έναν αρωματοθεραπευτή για να ανακαλύψετε τα έλαια που λειτουργούν καλύτερα για εσάς και να προσδιορίσετε την ασφάλεια και τις παρενέργειές τους.

«Τα αιθέρια έλαια και η αρωματοθεραπεία είναι εξαιρετικά εξατομικευμένα και μπορούν να επηρεάσουν τον καθένα διαφορετικά».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *