Αποξήρανση της Λεβάντας : αποθήκευση και χρήσεις
Ξήρανση Λεβάντας
Το άρωμα της λεβάντας ξεδιπλώνεται πραγματικά με την αποξήρανση της λεβάντας. Εδώ, θα σας δείξουμε πώς να κάνετε τη ξήρανση της λεβάντας , συμβουλές και για αποθήκευση και πού να χρησιμοποιήσετε τα λουλούδια.
Η αρωματική λεβάντα (Lavandula) ήταν ήδη γνωστή στους αρχαίους Αιγύπτιους, που τη χρησιμοποιούσαν για να ταριχεύουν τους νεκρούς τους. Αργότερα, η λεβάντα έδωσε στους Ρωμαίους θάρρος πριν πλησιάσουν τις μάχες και χρησίμευσε ως φαρμακευτικό φυτό για τους στρατιώτες.
Σήμερα χρησιμοποιούνται κυρίως τα αποξηραμένα άνθη της πραγματικής λεβάντας (Lavandula angustifolia), τα οποία χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά, στο σπίτι ακόμα και στην κουζίνα. Τι κάνει όμως το μωβ μεσογειακό βότανο τόσο ξεχωριστό και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να το αποξηράνετε; Έχουμε συνοψίσει τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις για εσάς σε αυτό το άρθρο.
Ξήρανση λεβάντας
Η κύρια περίοδος συγκομιδής της λεβάντας είναι κατά την περίοδο ανθοφορίας της μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου ανάλογα με το ακριβές υψόμετρο. Ωστόσο, για να βοηθήσετε τα λουλούδια να στεγνώσουν γρηγορότερα και να αποφύγετε τον κίνδυνο μούχλας, θα πρέπει να συλλέγετε τη λεβάντα μόνο σε ξηρές ημέρες.Ας δούμε πως επιτυγχάνεται η ξήρανση της λεβάντας.
Είναι καλύτερο να κόψετε ολόκληρο το θάμνο της λεβάντας κατά τη μέγιστη άνθιση (μέσα Ιουλίου). Μόνο οι άκρες των ανθοφόρων κλαδιών χρησιμοποιούνται για ξήρανση. Επομένως, είναι καλύτερο να κοντύνετε τους μίσχους περίπου 10 εκατοστά κάτω από τη βάση του λουλουδιού. Μετά τη συγκομιδή, οι φρεσκοκομμένοι απλώνονται πρώτα σε ένα πανί και στεγνώνουν. Μετά από λίγες μέρες μπορούν να κρεμαστούν και σε τσαμπιά. Για να διασφαλίσετε ότι το άρωμα δεν θα χαθεί μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να αποθηκεύσετε τα αποξηραμένα άνθη λεβάντας σε σκοτεινό, δροσερό και ξηρό μέρος – για παράδειγμα, σε ένα αεροστεγές βάζο στο ντουλάπι.
Σύνοψη αποξήρανσης λεβάντας:
1) Χρόνος συγκομιδής από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο
2) Συγκομιδή μόνο τις ξηρές μέρες
3) Κόψτε κλαδιά περίπου 10 cm κάτω από τη βάση του λουλουδιού
4) Απλώστε τα σε ένα πανί
5) Μετά από λίγες μέρες κρεμάστε σε τσαμπιά
6) Σκούρα, στεγνή αποθήκευση σε βάζα ή σε δροσερή και καθαρή αποθήκη.
Λεβάντα: συστατικά και χρήσεις
Εκτός από τις τανίνες και άλλες δευτερεύουσες φυτικές ουσίες, τα αποξηραμένα άνθη λεβάντας περιέχουν έως και 3% αιθέριο έλαιο, το οποίο τους δίνει το πικάντικο άρωμά τους. Η σύνθεση του αιθέριου ελαίου είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν πάνω από 150 ενώσεις σε αυτό.
Τα κύρια συστατικά λιναλοόλη και οξικός λιναλυλεστέρας μαζί φτάνουν σε αναλογία έως και 75 τοις εκατό. Αλλά άλλα συστατικά – όπως η κινεόλη, η βορνεόλη και η καμφορά – παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στο συνολικό άρωμα.
Η λεβάντα ως φαρμακευτικό φυτό για χρήση σε καλλυντικά
Το αιθέριο έλαιο λαμβάνεται με απόσταξη με ατμό. Είναι ένα από τα λίγα αιθέρια έλαια που μπορούν να εφαρμοστούν απευθείας στο δέρμα.
Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επούλωση πληγών για εγκαύματα και μικροτραυματισμούς. Ωστόσο, έχει καλή απόδοση και τα γαλήνια καλοκαιρινά βράδια όταν εφαρμόζεται ως απωθητικό κουνουπιών.
Σε στρεσογόνες στιγμές, το άρωμα της λεβάντας προσφέρει επίσης γαλήνη και ισορροπία. Αποτρέπει αποτελεσματικά την αϋπνία και φωτίζει τη διάθεση. Η λεβάντα είναι ένα κλασικό ηρεμιστικό των νεύρων που χαλαρώνει χωρίς να μας κουράζει.
Για τους πονοκεφάλους, το μεσογειακό βότανο προσφέρει και χαλάρωση. Εκτός από τη χρήση του αιθέριου ελαίου, μπορείτε επίσης να πιείτε τα αποξηραμένα άνθη ως τσάι ή να τα χρησιμοποιήσετε ως αιθέριο έλαιο μπάνιου.
Για οικιακή χρήση, τα λουλούδια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή ενός εκχυλίσματος ελαίου. Όλα τα μέρη του φυτού πρέπει να καλύπτονται καλά με παρθένο φυτικό λάδι (για παράδειγμα, ελαιόλαδο) για να αποφευχθεί η ανάπτυξη μούχλας. Μετά από 10 με 14 ημέρες, το σπιτικό λάδι λεβάντας είναι έτοιμο και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στραγγισμένο ως αρωματικό λάδι μασάζ για τεντωμένους μύες.
Χρήση λεβάντας στο σπίτι
Λόγω των ιδιοτήτων της, η λεβάντα είναι ένα φυσικό απολυμαντικό και μπορεί να καθαρίσει αισθητά τον αέρα στα δωμάτια. Ακόμη και η λατινική ονομασία του φυτού υποδηλώνει τη χρησιμότητά του, επειδή το “lavare” που σημαίνει “πλένω”.
Τα εκχυλίσματα λεβάντας και το αιθέριο έλαιο είναι ιδανικά για βιώσιμο οικιακό καθαρισμό. Απλώς προσθέστε μερικές σταγόνες στο νερό καθαρισμού δαπέδου ή χρησιμοποιήστε το για να καθαρίσετε ψυγεία και ράφια. Ως αρωματικό στο νερό σιδερώματος, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να υγράνει τα ρούχα.
Εάν εξακολουθείτε να μην έχετε χορτάσει από το αρωματικό άρωμα, μπορείτε επίσης να γεμίσετε μικρά αρωματικά μαξιλάρια με λουλούδια λεβάντας από τον κήπο σας για να αρωματίσετε τα ρούχα σας – αυτά βοηθούν ακόμη και στην πρόληψη του σκόρου στην ντουλάπα σας.
Χρήση λεβάντας στην κουζίνα
Το έντονο άρωμα της λεβάντας συνδυάζεται καλύτερα με άλλα βότανα και μπαχαρικά. Για παράδειγμα, το μείγμα «Βότανα της Προβηγκίας» είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, αλλά μπορεί επίσης να συνδυαστεί με φασκόμηλο, δεντρολίβανο, φλούδα λεμονιού ή φλούδα πορτοκαλιού σε μεσογειακά πιάτα όλων των ειδών, πικάντικο τυρί ή ψητό κρέας. Τα λουλούδια λεβάντας έχουν επίσης υπέροχη γεύση σε σπιτικό βότανο βούτυρο, ξύδι λεβάντας ή φυτικό αλάτι. Ακόμη και στα επιδόρπια, το ελαφρώς ξινό άρωμα λεβάντας συμπληρώνει εκπληκτικά τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, τα εσπεριδοειδή ή το μέλι. Η λεβάντα μπορεί να είναι μια υπέροχη προσθήκη σε επιδόρπια
Αν θέλεις να μαθαίνεις τα πάντα για την λεβάντα και τις ιδιότητες της ακολούθησε με στο instagram ή κάνε like στη σελίδα μου στο facebook

