Λεβάντα: Την αγαπώ ή την μισώ;

 

Μόλις τις προάλλες είχα μια υπέροχη κουβέντα με έναν φαινομενικά κανονικό άνθρωπο, όταν τους είπα για την αγάπη μου για τη λεβάντα .Τότε άκουσα ένα από τα πιο περίεργα πράγματα που έχω ακούσει ποτέ. Είπαν «Ω, όχι, μισώ τη μυρωδιά της λεβάντας». Έμεινα άναυδη! Μα πως να μισώ την Λεβάντα;

Λεβάντα: Την αγαπώ ή την μισώ;

Και μετά σιγά σιγά απομακρύνθηκα, καθώς ζώντας σε μία περιοχή που βασιλεύει η Λεβάντα στη Β. Ελλάδα,την  μυρίζω όλη την ώρα. Αλλά προφανώς, ΛΑΤΡΕΥΩ τη μυρωδιά της λεβάντας. Γιατί λοιπόν κάποιοι από εμάς (τουλάχιστον οι λογικοί!) αγαπάμε την υπέροχη, βελούδινη μυρωδιά της λεβάντας, ενώ σε άλλους την αντιπαθούν τόσο έντονα; Είναι η λεβάντα η μαρμίτα του φυτικού κόσμου; Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεωρίες σχετικά με το γιατί σε διαφορετικούς ανθρώπους αρέσουν οι διαφορετικές μυρωδιές. Λεβάντα, την αγαπώ ή την μισώ;Γιατι;

Τι λένε οι έρευνες;

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Duke στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι διαφορές στον τρόπο με τον οποίο διαφορετικοί άνθρωποι αντιδρούν στην ίδια μυρωδιά είναι αποτέλεσμα του DNA μας. Στην ουσία είμαστε δύσκολο να μας αρέσουν κάποιες μυρωδιές ενώ μισούμε άλλες. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην πραγματικότητα μυρίζουμε τα πράγματα με εντελώς διαφορετικούς τρόπους.

Βρήκαν ότι υπάρχουν 400 διαφορετικά γονίδια υπεύθυνα για τον έλεγχο των υποδοχέων της μυρωδιάς στη μύτη μας. Αυτά αποτελούνται από διαφορετικά αμινοξέα και ακόμη και αν υπάρχει μόνο μια μικρή παραλλαγή σε αυτά από το ένα άτομο στο άλλο, τότε οι υποδοχείς τους θα αντιδράσουν με πολύ διαφορετικούς τρόπους, με αποτέλεσμα να μας αρέσει ή να αντιπαθούμε ακριβώς την ίδια μυρωδιά.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης επιχειρήματα ότι οι διακυμάνσεις στις αντιδράσεις των ανθρώπων στην ίδια μυρωδιά προκαλούνται στην πραγματικότητα από την προετοιμασία που συνδέει διαφορετικές μυρωδιές με προηγούμενες θετικές ή αρνητικές εμπειρίες. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπράουν, στο Ρόουντ Άιλαντ, στις ΗΠΑ, διεξήγαγαν μια μελέτη που διαπίστωσε ότι εάν οι άνθρωποι εκτεθούν σε μια νέα μυρωδιά σε μια θετική κατάσταση, τότε ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι τους αρέσει η μυρωδιά αργότερα.

Οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε μια μυρωδιά από βρωμιά, βροχή και ζεστό βουτυρωμένο ποπ κορν, που ήταν ελαφρώς δυσάρεστη, ενώ έπαιζαν ένα παιχνίδι στον υπολογιστή. Αν το παιχνίδι ήταν εύκολο και κέρδιζαν ήταν πιο πιθανό να ανταποκριθούν θετικά στη μυρωδιά παρά αν το παιχνίδι ήταν δύσκολο και απογοητευτικό.

Έτσι, είτε οι διαφορετικές αντιδράσεις στις μυρωδιές είναι αποτέλεσμα της φύσης, είτε της τροφής είτε λίγο και των δύο, φαίνεται ότι μερικοί άνθρωποι αγαπούν τη μυρωδιά της λεβάντας ενώ άλλοι τη μισούν απολύτως. Ωστόσο, αν είστε από τους λίγους άτυχους που δεν θα χαρούν ένα μικρό μπουκάλι αιθέριο έλαιο λεβάντας μας, δείτε τι προσφέρει η λεβάντα στην υγεία μας.

Τα εκπληκτικά οφέλη της Λεβάντας για το δέρμα. Την αγαπώ;

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τα εκπληκτικά θεραπευτικά του οφέλη. Είναι ένα ισχυρό αιθέριο έλαιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία διαφόρων δερματικών παθήσεων. Σε αυτό το blog post, θα συζητήσουμε τις πολλές χρήσεις και τα οφέλη για την υγεία του αιθέριου ελαίου λεβάντας για το δέρμα. Θα παρέχουμε επίσης οδηγίες για το πώς να το χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Έτσι, αν ψάχνετε για έναν απόλυτα φυσικό τρόπο για να βελτιώσετε την υγεία του δέρματός σας, συνεχίστε να διαβάζετε!

Από που προέρχεται το έλαιο Λεβάντα;

Το έλαιο λεβάντας προέρχεται από το φυτό λεβάντας, το οποίο ανήκει στην οικογένεια της μέντας. Το φυτό είναι εγγενές στην περιοχή της Μεσογείου και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τις φαρμακευτικές του ευεργετικές ιδιότητες. Το αιθέριο έλαιο λεβάντας εξάγεται από τα άνθη του φυτού λεβάντας. Χρειάζονται περίπου 250 κιλά άνθη λεβάντας για να παραχθεί μόνο ένα κιλό λάδι λεβάντας!ενας λόγος να την αγαπώ.

Ιστορία αιθέριου ελαίου Λεβάντας

Το έλαιο λεβάντας χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύσουν διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων παθήσεων υγείας. Χρησιμοποιήθηκε επίσης από τους Ρωμαίους για να αρωματίσουν τα λουτρά τους και ως εντομοαπωθητικό. Το λάδι λεβάντας συνέχισε να χρησιμοποιείται σε όλο τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση για τις φαρμακευτικές και αρωματικές του ιδιότητες. Το έλαιο λεβάντας εμφανίστηκε μόνο του τον 18ο αιώνα, όταν χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία ποικίλων παθήσεων υγείας, όπως η αϋπνία, το άγχος και η κατάθλιψη.

Χρησιμοποιήθηκε επίσης ως αντισηπτικό και εντομοαπωθητικό. Ο 19ος αιώνας είδε την άνοδο των εκμεταλλεύσεων λεβάντας στη Γαλλία και την Αγγλία. Χάρη στις αντιμικροβιακές του ιδιότητες, το έλαιο λεβάντας χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο για την επούλωση πληγών και ως εντομοαπωθητικό. Το αιθέριο έλαιο λεβάντας χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τα θεραπευτικά του οφέλη. Είναι ένα ισχυρό αιθέριο έλαιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία διαφόρων δερματικών παθήσεων.

Λάδι Λεβάντας .Οφέλη για το δέρμα.

Υπάρχουν πολλές χρήσεις και οφέλη του ελαίου λεβάντας για το δέρμα. Εδώ είναι μερικά μόνο από τα πιο δημοφιλή:

1)        Το έλαιο λεβάντας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ακμής. Έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορούν να σκοτώσουν τα βακτήρια που προκαλούν ακμή. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του οιδήματος και της ερυθρότητας.

2)        Το έλαιο λεβάντας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του εκζέματος. Δεδομένου ότι η λεβάντα έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες, μπορεί να βοηθήσει να καταπραΰνει τον ερεθισμό και να μειώσει τη φλεγμονή. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επούλωση του σκασμένου, ξηρού δέρματος.

3)        Το έλαιο λεβάντας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ψωρίασης, μειώνοντας τη φλεγμονή, την ερυθρότητα και τον κνησμό.

4)        Το έλαιο λεβάντας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό εντομοαπωθητικό. Τα κουνούπια και άλλα έντομα δεν έλκονται από το άρωμα της λεβάντας. Έτσι, απλώνοντάς το στο δέρμα σας, μπορείτε να τα κρατήσετε μακριά!

5)        Το έλαιο λεβάντας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση του μυϊκού πόνου και της έντασης. Έχει αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των ερεθισμένων μυών.

6)        Το έλαιο λεβάντας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τόνωση της ανάπτυξης των μαλλιών διεγείροντας την κυκλοφορία του αίματος.

7)        Τα αρώματα λεβάντας έχει αποδειχθεί ότι ηρεμούν το νευρικό μας σύστημα και αυξάνουν τη χαλάρωση.

 

Αν θέλεις να μαθαίνεις τα πάντα για την λεβάντα και τις ιδιότητες της ακολούθησε με στο instagram ή κάνε like στη σελίδα μου στο facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *