Η λεβάντα μπορει να σας βοηθήσει στον ύπνο. Αλλά πως θα ξέρετε να επιλέξετε τι λεβάντα να αγοράσετε;

Το έλαιο λεβάντας μπορεί να σας βοηθήσει στον υπνο, αλλά τι λεβάντα θα  αγοράσετε; Οι λάτρεις της αρωματοθεραπείας ισχυρίζονται ότι τα αιθέρια έλαια μπορούν να κάνουν τα πάντα, από το άγχος μέχρι την απώλεια μαλλιών. Ωστόσο, το να αναζητήσετε  το θέμα μπορεί να σας μπερδέψει. Μία υπόσχεση είναι το λάδι λεβάντας χρησιμοποιείται ως βοήθημα ύπνου. Θα βρείτε πολλά έλαια και σπρέι που κυκλοφορούν ακριβώς για αυτόν τον σκοπό, αλλά δεν είναι όλα ίδια. Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε. 

Τι λέει η επιστήμη για τα αιθέρια έλαια;

 

Η πλοήγηση στα θολά νερά των αιθέριων ελαίων μπορεί να γίνει δύσκολη. Η χρήση ελαίων με ισχυρή οσμή ως θεραπευτικές θεραπείες είναι μια αρχαία πρακτική. Υπάρχουν ενθαρρυντικές μελέτες που υποστηρίζουν ορισμένα αιθέρια έλαια, αλλά σε γενικές γραμμές η επιστημονική έρευνα δεν είναι ισχυρή.. Εν ολίγοις, τα αιθέρια έλαια που κυκλοφορούν  στο εμπόριο δεν έχει αποδειχθεί ότι έχουν τα ίδια αποτελέσματα με τα φάρμακα. Ο ΕΟΦ  παρακολουθεί μόνο για να βεβαιωθεί ότι οι εταιρείες αιθέριων ελαίων δεν τα  εμπορεύονται ως φάρμακα.

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αιθέρια έλαια εισπνέοντάς τα από τη μύτη μέσω διάχυσης. Αλλοι ψεκάζοντας ή εμποτίζοντας ένα αντικείμενο για να μυρίσουν ή απλώς αναπνέοντας ένα μπουκάλι λάδι. Άλλοι τα εφαρμόζουν τοπικά στο δέρμα (αν και πριν το κάνετε, συνήθως θα πρέπει να τα αραιώσετε σε ένα λάδι βάση, όπως καρύδα ή το αμυγδαλέλαιο). Δεν συνιστάται η κατάποση αιθέριων ελαίων.  Θεωρητικά, όταν εισπνέονται, τα ισχυρά αρωματικά μόρια των αιθέριων ελαίων ταξιδεύουν από τα νεύρα της μύτης στον εγκέφαλο. Με αυτό το τρόπο  επηρεάζονταιτα ανθρώπινα συναισθήματα και οι φυσιολογικές λειτουργίες με βάση τη σύνθεση ενός ελαίου. Διαφορετικά έλαια έχει παρατηρηθεί ότι έχουν διαφορετικά αποτελέσματα, όπως επηρεάζουν την απελευθέρωση σεροτονίνης ή ντοπαμίνης. Τούτου λεχθέντος, η έρευνα για τα περισσότερα έλαια που διατίθενται στο εμπόριο για ύπνο δεν είναι και τόσο ενδελεχής. 

Για ύπνο, οι ειδικοί ψηφίζουν λεβάντα

Οι μελέτες που υποστηρίζουν το έλαιο λεβάντας ως βοήθημα ύπνου είναι σταθερές. Παρόλο που είναι λίγες σε αριθμό, σύμφωνα με τη Δρ Charlene Gamaldo, ιατρική διευθύντρια του Κέντρου Ύπνου και Ευεξίας Johns Hopkins. Με τους ασθενείς της, η Gamaldo είναι ανοιχτή να συζητήσει θεραπείες λεβάντας μέσω τσαγιού, ελαίων, λοσιόν και σπρέι, ως στρατηγική χωρίς συνταγή. «Η ένωση λεβάντας συγκεκριμένα ήταν μια από τις πιο μελετημένες», είπε ο Gamaldo. Αλλά είπε ότι θα δίσταζε να χρησιμοποιήσει έλαια πέρα ​​από τη λεβάντα λόγω περιορισμένης επιστημονικής υποστήριξης. 

Το χαμομήλι, το λιβάνι και το φασκόμηλο είναι μεταξύ των πολλών άλλων ελαίων που κυκλοφορούν συχνά ως βοηθητικά στον ύπνο.Ωστόσο, τα αιθέρια έλαια δεν μπορούν να χρησιμεύσουν ως επίσημη θεραπεία για ψυχιατρικές ή ιατρικές καταστάσεις, όπως η αϋπνία. Τα αιθέρια έλαια εμφανίζονται  ως «ένα ολιστικό εργαλείο για την υποστήριξη της ευεξίας», αλλά συνιστά να συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν τα χρησιμοποιήσετε.

Τι να ψάξω;

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε λάδι λεβάντας, είναι σοφό «να κοιτάξετε να δείτε εάν η εταιρεία ελέγχει την ισχύ και την καθαρότητα των προϊόντων της με αέρια χρωματογραφία ή ανάλυση φασματομετρίας μάζας και εάν το παρέχουν στον καταναλωτή». Η αέρια χρωματογραφία είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για τον διαχωρισμό ενός χημικού μείγματος και η φασματομετρία μάζας επιτρέπει την ξεχωριστή ανάλυση κάθε συστατικού. Σε συνδυασμό, αυτές οι διαδικασίες ονομάζονται GC-MS και χρησιμοποιούνται για μια ποικιλία χημικών αναλύσεων. Θα πρέπει να μπορείτε να βρείτε πληροφορίες GC-MS στον ιστότοπο μιας εταιρείας αιθέριων ελαίων και μπορεί να είναι ένα χρήσιμο – αν και όχι οριστικό – εργαλείο για την αξιολόγηση της ποιότητας ενός ελαίου.  

Τα αιθέρια έλαια πρέπει να εξάγονται από ένα συγκεκριμένο είδος φυτού με λατινική ονομασία. Θα πρέπει να ενημερωθείτε από τη χώρα από την οποία προέρχεται το κάθε συστατικό, τη διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξή του, ακόμη και το μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται. Στην ιδανική περίπτωση, η εταιρεία από την οποία αγοράζετε θα πρέπει να είναι διαφανής σχετικά με λεπτομέρειες όπως η μέθοδος εκχύλισης.

 

Πώς να ψωνίσετε στον πραγματικό κόσμο

Στην πράξη, χρειάζεται επιμέλεια για να βρείτε λάδια που πληρούν αυτά τα πρότυπα. η BioLav Lavender   εφαρμόζει τη λατινική ονομασία και τη διαφάνεια σχετικά με τηπροέλευση των  συστατικών , μπορείτε να κάνετε κλικ στο  αιθέριο έλαιο λεβάντας  για να βρείτε αυτές τις πληροφορίες. 

Εάν πειραματίζεστε με το έλαιο λεβάντας ως βοήθημα ύπνου, να έχετε κατά νου ότι τα αιθέρια έλαια επηρεάζουν τον καθένα διαφορετικά. Μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, μεταξύ άλλων αρνητικών παρενεργειών. Να είστε προσεκτικοί όταν διαχέετε λάδια στον αέρα μέχρι να ξέρετε ότι εσείς ή οποιοιδήποτε συγκάτοικοι δεν θα αντιδράσετε αρνητικά. 

Τα αιθέρια έλαια δεν είναι μια μαγική θεραπεία για τις ανήσυχες νύχτες, αλλά το έλαιο λεβάντας θα μπορούσε να αξίζει μια προσεκτική δοκιμή εάν ελέγξετε την εταιρεία από την οποία αγοράζετε και το χορηγήσετε με μέτρο.

 Είναι πάντα σημαντικό να παρατηρείτε την απόκριση του σώματός σας μετά την έκθεση και να ακούτε το σώμα σας. Αν δεν ανταποκρίνεται ευγενικά, τότε σταματήστε να το χρησιμοποιείτε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *